категорії: блоґ-запис

Про „Український хліб” за кордоном.

теґи: бізнес, український хліб, франчайзинг, Хліб, європа, ідея

Кілька років тому, заочно навчаючись в університеті Франка, я мав можливість слухати лекції професора Йосипа ЛОСЯ, який до того об’їздив чи не пів-світу і який мав, що нам розповісти.

Найбільше мені сподобалась його розповідь про огидну на смак випічку в Єропі (вибачте, що так говорю), яку європейці чомусь називають хлібом. Можливо тому, що вони ще не знають, яким смачним насправді є хліб. Український хліб.

Якщо Йосип Дмитрович першим ділом, ступивши на рідну землю йшов купувати буханку українського хліба, то що робитимуть європейці, коли наш запашний хліб продаватиметься у європейських країнах... А вони, скажу я вам, бігтимуть наввипередки, щоб купити до вечері буханку свіжого, дуже-дуже запашного, СПРАВЖНЬОГО, українського хліба.

Розвиток цієї справи можна організувати шляхом франчайзингу у Європі – від нас УКРАЇНЦІВ: пшениця і технологія, від них ЄВРОПЕЙЦІВ: гроші в державну казну за користування франшизою і оплата за борошно. Ось Вам і спосіб компенсувати втрати нашої рідної (на слові "нашої" наголос) держказни від реалізації раніше описаної ідеї "Держава ПРОТИ куріння?" [ http://h.ua/story/236940/ ]. Тобто, держава, створивши ситуацію, в якій її громадяни перестають курити, починає втрачати надходження до бюджету від тютюнового збору, акцизу та інших подібних речей (пов'язаних з грошима та тютюном), може компенсувати ці втрати шляхом впровадження успішних бізнес-ідей. Одна з них – це реалізація міжнародного франчайзингового проекту: "Український хліб за кордоном".

Окрім суто фінансового успіху цей важливий проект має мати й аспект позитивного PR-впливу, Україну знатимуть не тільки через Чорнобиль, Кличків і Шевченка (не Тараса, нажаль, а Андрія, футболіста), а ще й через найсмачніший в світі "Український хліб" і, надіюсь, з часом саме цей показник буде першою асоціативною ланкою слова "УКРАЇНА" у сумбурних головах європейців.

Отже, покроково, як це має виглядати:

  1. Формування бізнес-плану
    • a. скільки інвестицій необхідно для створення однієї діючої міні-пекарні, "випічкова спроможність" якої повинна становити – на першому етапі хоча б 1000 буханок хліба за добу (а в майбутньому мати можливість росту до 10 000 буханок за добу). В суму інвестицій включена вартість закупівлі пекарського обладнання, найму та навчання працівників (фахівців), організація логістики, а також розробка та реалізація маркетингового плану з залученням PR-спеціалістів з іноземним досвідом (адже необхідно сформувати PR-стратегію за кордоном, а там люди думають по-іншому, ніж ми).
    • b. Розробка маркетингової стратегії (реклама, PR)
    • c. Грамотно сформувати необхідний штат людей (від директора до торгового агента).
    • d. Планування
  2. Виділення державою (або іноземним інвестором у випадку франчайзингу) необхідних інвестицій
  3. Початок реалізації бізнес-плану.

Це звісно, дуже коротко, я фізично не встигаю все це розписати, але цим можна зайнятись (взнати все про технологію виготовлення хліба в Україні, взнати схеми продажу хліба за кордоном і ще багато необхідних для цього речей) і досягнути результату на цьому поприщі. Саму ідею я описав досить детально. Щасти тому, хто це реалізує!

www.monolog.name
фото автора